Onbedoeld gewichtsverlies

Veel patiënten krijgen te maken met gewichtsverlies. Het gewichtsverlies heeft vaak meerdere oorzaken, zoals een verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen, moeite met het bereiden van maaltijden, of overtollige bewegingen (dyskinesieën). Gewichtsverlies kan onder andere leiden tot een verminderde weerstand en langer herstel bij ziekte. Samen met u gaan we kijken hoe we het eetpatroon kunnen verrijken en voorkomen van verder gewichtsverlies.

Obstipatie

Obstipatie (verstopping) kan verschillende oorzaken hebben. Als gevolg van de ziekte van Parkinson kan de darmwerking verminderd zijn, maar obstipatie kan ook ontstaan door onvoldoende vezels en vocht in de voeding en minder beweging. Obstipatie kan ervoor zorgen dat de opname van de levodopa wordt vertraagd, waardoor de levodopa minder goed werkt.
We geven u praktische adviezen om de hoeveelheid vezels en vocht te kunnen verhogen.

Levodopa en eiwitten

Bij de ziekte van Parkinson is er een tekort aan dopamine in de hersenen. Parkinsonpatiënten krijgen daarom vaak levodopa (zoals Madopar en Sinemet) voorgeschreven; dit is een stof die in het lichaam omgezet wordt in dopamine. Bij sommige parkinsonpatiënten wordt de werking van levodopa beïnvloed door de inname van eiwitten. Wij geven u advies om de inname van de medicatie en omgaan met eiwitten in de voeding.

Gewichtstoename 

Het gewicht kan toenemen doordat er meer of anders wordt gegeten of doordat er minder bewogen wordt als gevolg van de ziekte van Parkinson. Het gewicht kan ook toenemen bij het gebruik van dopamineagonisten (zoals Requip en Sifrol). Dopamine-agonisten zijn middelen die de werking van dopamine in onder meer de hersenen nabootsen. Deze medicatie vergroot de kans op verslaving, waarbij ook verslaving voor eten (bijvoorbeeld eetbuien) kan ontstaan. Ook bij patiënten die in de latere fase van de ziekte hersenstimulatie ondergaan, kan het gewicht toenemen.